ZŠ Bernolákova údajne podľa kontrolóra obchádzala zákony

23.10.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 21. októbra (TASR) - Všetky organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Vranov nad Topľou by mali postupne prejsť dôslednou finančnou kontrolou útvarom hlavného kontrolóra. Myslia si to vranovskí poslanci, ktorí počas štvrtkového (20.10.) zasadnutia mestského zastupiteľstva (MsZ) odobrili realizáciu kontrolnej činnosti zariadení samosprávy prijatým uznesením. Impulzom na iniciovanie celoplošnej kontroly bola správa hlavnej kontrolórky mesta Márie Tužákovej, na základe ktorej malo dôjsť v uplynulom období pri činnosti Základnej školy Bernolákova k hrubému porušeniu viacerých právnych predpisov.
Poslanec Marián Smolák (Smer-SD) v tejto súvislosti navrhol, aby sa dôkladnej kontrole podrobili aj ostatné organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Tužákovej zistenia priniesli aj ďalší poslanecký návrh, a to zo strany Igora Pribulu (SDKÚ-DS), ktorý konštatoval, že výsledkami finančnej kontroly v škole by sa mala zaoberať aj okresná prokuratúra. Oba návrhy následne získali podporu MsZ.
Tužáková vo svojej správe po vykonanej kontrole v ZŠ Bernolákova poukázala na údajné nehospodárne vynaloženie finančných prostriedkov na služobné cesty, hrubé porušovania zákona o účtovníctve, zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy či zákona o verejnom obstarávaní zo strany školského zariadenia. \"Kontrolovaný subjekt sa na základe zistených skutočností dopustil v 56 prípadoch porušenia zákonov a ostatných platných právnych predpisov. Na základe zistených nedostatkov prijal 16 opatrení na ich odstránenie v termíne do 31. decembra 2011,\" informovala vo svojej správe hlavná kontrolórka mesta.
K porušeniu viacerých predpisov malo dôjsť v škole v čase, keď ju viedla riaditeľka Katarína Baraníková, ktorá o svoje miesto prišla v priebehu augusta tohto roka. \"Z funkcie ju odvolal primátor mesta Ján Ragan na základe návrhu rady školy,\" informovala hovorkyňa magistrátu Eva Mitaľová s tým, že dôvody jej odvolania bližšie nekonkretizovala. Poslanec Ľubomír Pidaný (nezávislý) počas štvrtkového zasadnutia MsZ zdôraznil, že Tužákovej kontrolná činnosť nemala s Baraníkovej odvolaním nič spoločné. \"Kontrola sa neuskutočnila kvôli tomu, že bola odvolaná riaditeľka, kontrola však bola plánovaná dlhodobo.\"
TASR sa dnes pokúsilo získať aj stanovisko bývalej riaditeľky k informáciám zverejneným v správe hlavnej kontrolórky mesta. Baraníková podotkla, že sa k výsledkom kontroly aj napriek písomnej žiadosti zaslanej na magistrát doteraz nedostala. K zisteniam zapísaným v správe hlavnej kontrolórky mesta chce preto zaujať stanovisko až po jej preštudovaní.
V zápisnici Útvaru hlavného kontrolóra zo 7. septembra tohto roka sa uvádza, že bývalá riaditeľka odmietla správu o kontrole s kontrolným orgánom prerokovať a za kontrolovaný subjekt podpísať. \"V tomto období som bola na maródke a k týmto veciam som vyzvaná nebola,\" tvrdí bývalá riaditeľka s tým, že podľa jej názoru došlo k viacerým pochybeniam zo strany kontrolného orgánu počas kontroly.
Ako informoval vranovský primátor postup kontrolného orgánu preveruje v súvislosti s vykonanou kontrolou v školskom zariadení komisia zriadená pri mestskom zastupiteľstve. \"Považujem túto kontrolu za ešte možno nie celkom ukončenú. V tomto čase komisia prešetruje postup kontrolórky,\" uzavrel Ragan.
 

Vyberte región